Lombardije
Lombardije (Italiaans: Lombardia) is een regio in Noord Italië. Het Lago Maggiore, vormt de westgrens, het Gardameer de oostgrens, de Alpen de noordgrens en de rivier de Po de zuidgrens. De regio is 24.000 km² groot (ter vergelijk Nederland is ruim 37.000 km²), bestaat uit een aantal provincies met daarbinnen verschillende gebergtes, valleien, meren en steden. Er zijn gebieden waar veel mensen wonen, er zijn gebieden waar veel toeristen komen en er zijn nog onbekende gebieden, zoals de Valle Brembana in de provincie Bergamo, met plaatsen als San Pellegrino en Serina en een enorm natuurpark. In de middeleeuwen is vaak om Lombardije gestreden. In 19e eeuw ging het deel uitmaken van het Koninkrijk Sardinië. Lombardije is in economisch opzicht zeer belangrijk voor Italië.
Steden in Lombardije
Milaan is de hoofdstad van Lombardije. Milaan zelf behoeft natuurlijk nauwelijks onze introductie. Het is de wereldhoofdstad van de mode en u kunt u verlekkeren aan de etalages in de beroemde overdekte winkelgalerij Galleria Vittorio Emanuele II en uw kans grijpen en nonchalant binnenlopen bij een van de bekende merken (Versace, Armani, Dolce & Gabana, Prada, Gucci) of even binnenlopen bij een van de “gewone” modewinkels. Ook kunt u er een meer culturele dag van maken en de Dom, een museum of een van de vele andere gebouwen bekijken. Vanuit de Valle Brembana is Milaan een leuke bestemming voor een dagtrip. U kunt er met de auto naar toe (ca 1,5 u) maar u kunt er ook voor kiezen om een gedeeltelijk met de trein te gaan (ca 2,0 u), waarbij de treinrit op zich al een attractie is.
De stad Bergamo, in de gelijknamige provincie aan het begin van de Valle Brembana, wordt vaak gezien als een van de mooiste steden van Noord Italië. Het oude hooggelegen gedeelte is omringd door Venetiaanse stadsmuren en sinds de 15e eeuw nauwelijks veranderd. Lopend door de oude smalle steegjes en over het centraal gelegen Piazza Vecchia ziet u middeleeuwse huizen, eeuwenoude torens en Renaissance-gebouwen. De vele restaurants, bars en terrasje dragen bij aan de sfeer en uw humeur.
Qua inwonersaantal is Brescia na Milaan de tweede stad van Lombardije. Brescia is een belangrijk handel- en industriestad. Brescia heeft een oud centrum waar gebouwen te vinden zijn uit de Middeleeuwen en de Renaissance, overblijfselen uit het Romeinse Keizerrijk en een modern centrum met gezellige winkelstraten.
Lombardije met de Noord Italiaanse meren.
Praktisch alle grote Noord-Italiaanse meren liggen in Lombardije. De meren zijn de belangrijkste toeristische trekpleister van de regio. Vooral het Gardameer en Lago Maggiore trekken jaarlijks vele duizenden toeristen. Tussen deze meren in liggen verschillende nog “onontdekte” valleien, die qua landschap niet onder doen voor de bekende gebieden maar daarnaast ook nog rust, authenticiteit bieden en bovendien betaalbaar zijn. De Valle Brembana is een goed voorbeeld van zo’n gebied. Vanuit de Valle Brembana is een dagtocht naar het Lago d’Iseo, Comomeer en het Gardameer goed te doen.
Lombardije begrensd door de Alpen.
De noordgrens wordt gevormd door de Alpen. Deze Centrale Alpen, met hoge bergtoppen zoals de Piz Bernina (4049 meter) vormen de grens tussen Italië en Zwitserland. Tussen de rivier de Po en de Centrale Alpen liggen de zogenaamde Vooralpen, waaronder de Orobische Alpen. De Orobische Alpen zijn iets lager dan de Centrale Alpen met toppen rond de 2500m. Het gebied is minder ruig en groener en met dank aan de verschillende gesteenten, kalk en dolomiet, erg afwisselend. Een groot deel van de Orobische Alpen is natuurpark en tot beschermd gebied verklaard.
Het graf van de koningin van Lombardije
Het zou kunnen dat u Lombardije alleen maar kent van het bekende liedje “De koningin van Lombardije” geschreven door Annie M.G. Schmidt en bekend gemaakt door Wim Sonneveld. Wellicht dacht u zelfs dat Lombardije niet zou bestaan. Lombardije bestaat wel, zoals u eerder hebt kunnen lezen en is zelfs een aantrekkelijk gebied met veel mogelijkheden. De koningin heeft echter nooit bestaan en “Als u naar Lombardije gaat dan ziet u nog die, Ziet u nog die hand” zoals de slotregels van het liedje luidden berusten, dan ook niet op waarheid.